8 сентября 2011 г.

Ermeni Dağülkesi



Ermeni Dağülkesi
Yeri, Hudutları, Dağ bilimi’si

     Asya batısında bulunan geniş bir bölge, “Güneybatı Asya” genel isimle bilindiktir. Onun kuzey hudutbaşısı, Anadolu yaylası ve İran yaylasının ortasında çok eski zamanlardan “Ermeni Dağülkesi” adlanmış dağlı bir ülke bulunmaktadır. Burada, Ermeni halkı teşekkül etti, ve kendinin devletliğini teşkilattı, burasında kendinin özgün kültürü örgütlenmiştir. Ermeni Dağülkesi, ermenilerin akrabaları olan başka halkların (barsik, rus, alman, yunan, hintli, italyalı) ecdadi yurdu olmaktadır. Burasından onların ecdadi, birkaç binyıl önce çıkıp farklı yönlere dağıldı.

Ermeni Dağ Ülkesi'nin Harita'sı
     Ermeni Dağülkesi, doğal-coğrafi birimi olarak ermenilerin tarih memleketisinin ile eşdeğerlidir. Bu ülke, en eski zamanlardan itibaren ermenilerin ulusal bilinçte Kura ve Aras nehirlerinin su kavşağı yerinden Gamir’e (Kapadovkya’ya) kadar, Pont ve Treğk (Trialet) dağlarından Ermeni Torosu’nun (Toros dağı) güney dallarına kadar bulunmaktadır. Ermeni Dağülkesi’ne her taraftan kuşatılan yüksek çok dağlıkların aralarında aralaşan Ermeni merkezi volkan yaylası, eskide Micnaşkharh (İçülkesi) adlanmıştır. Dağülkesi’nin hudutları, batıda Kilikya Torosu’nun kuzeyinde bulunan ve Kilikya Torosunu Anadolu yaylasından böleci Antitavros’un (Aladağları) üzerinle aralaşıyor. Kuzey-batıda Ermeni Dağülkesi’nin hudutları Pont dağlarıdır. Dağülkesi’nin kuzey hudutları Moks (halen İmeret) ve Treğk (halen Trialet) dağ zincirlerinin arasından doğu bölgede bulunan Artsakh (Karabağ) ve Kura-Aras ovasına kadar geçiyor.
      Dağülkesi’nin hududu, Ermeni dağlarına (halen Karadağ zinciri adlanmış)  varmaktan sonra batıya dönüyor ve Kaputan (Ürmiye) gölün kuzeyinle geçen dağ dallarıyla geçip güneye dönüyor, gölün batı sahilla Ermeni Torosu’nun (Toros dağı) devamlığı olan Korduv dağ zincirin (Agarak veya Hakkari, eskide ermenice Npatakan adlanmış) doğu dallarına varmaktadır. Ermeni Dağülkesi’nin yine batıya dönen hudutları, Korduv ve Ararat (Cudi) dağlarıyla Tigris (Dicle) nehrinin üzerinle geçip Masios (Tur-Abdin, halen Mardini) dağzinciriyle Fırat nehriye varmaktan sonra Malatya (Melitene) dağlarının üzerinle Aladağ’a gidiyor. Toplam bu hudutların içinde bulunan ülke, 350.000 km2 (veya 370.000-400.000km2) yer almaktadır. Ermeni dağülkesi’nin tüm yüzeyin üzerinde farklı yönlere uzatıcı çok Dağ zincirleri ve dallarının ortalarında tarıma uygun olumlu şartlarıyla yazılar (ermeni kaynaklardaki “ova” adlanmış) bulunmaktadır. Dağülkesi’nin ortalama yükseltisi 1500-1800 metredir.

Ararat (Ağrı dağı), Ermenistan'ın en yüksek dağı
       Yüksek yerinin veçhile Ermeni Dağülkesi, 19uncu asırdan itibaren “Dağ adası” adlanmıştır. Ermeni Dağülkesi’nin en yüksek tepesi ermenilerin içinde kutsal olan Ararat (Masis, türkçe Ağrı dağı adlanmış) dağdır (5165m). Dağülkesi’nde başka yüksek tepelerden Tondürek, Süphan, Nemrut, Aragats (Alagaz), Kaputcuğ bilindik dağları bulunmaktadır.
     Rusya imparatorluğun istilaların ile aynı zamanda 19uncu yüzyıldan itibaren Dağülkesi’nin kuzey-doğu bölgesi, Küçük Kafkasya adlanmıştır. Bölgede bulunan dağlıklardan Cavakhk, Virahayoc (Gürcermenilerin), Bazum, Pambak, Geğama, Sevan, Vardenis, Mırav, Artsakh dağları bilindiktir.
      Ermeni Dağülkesi’nin güney bölgede aralaşan Ermeni Toros (Toros dağı) dağ zincirinin üzerinde yükselen en bilindik tepeleri Marut dağı veya Maratuk, Tsovasar (Demiz dağı), Andok, Arnos, Artos dağlarıdır.
        Dağülkesi su kaynakları tarafından çok zengindir. Hala M.Ö. 2’nci binyılda eski Mezopotamya Sami nüfusu tarafından “Nairi” (Nehir ülkesi) adını vermiş olan Ermeni Dağülkesi’nden başlayan önemli nehirleri Fırat, Dicle (Tigris), Aras (Araks), Kura, Halis, Çoruh ve Gaylget (Kurt nehri) nehirleridir.
    Ermeni Anne nehri olan Aras’ın (Yeraskh) kökenleri, Bingöl dağlıklarında bulunmaktadır. Aras’ın en önemli kolları Akhuryan, Kasakh, Hrazdan, Arpa, Vorotan, Voğci, Tığmut Çaylarıdır. En eski zamanlardan itibaren büyük bir ekonomik ve politik öneme sahip olan Aras’ın orta havuzunda Ermeni Dağülkesi’nin en büyük ve üretken yaylalarından Ararat ovası bulunmaktadır. Burada, antik asırında kurulmuş Ermenistan’ın Armavir, Yervandaşat, Artaşat, Vağarşapat, Dvin ve bügünkü Ermenistan Cumhuriyeti’nin başkenti olan Yerevan (Erivan) bulunmaktadır.

Fırat Nehri
      Güneybatı Asya’daki en uzun nehri Fırat’tır (3065km). Fırat nehri, denize uzak olmayan bir noktada Dicle nehrin ile birleşerek Şatt’ül-Arab’ı oluşturur ve Basra Könfezi’ne dökülür. Nehrin en önemli kolları Murat (Aratsan), Karasu, Tohma, Peri, Çaltı ve Munzur Çaylarıdır. Güneybatı Asya’daki en sulak nehri olup Dicle nehri Ermeni Dağülkesi’nde doğup birçok kolları olan ve Mezopotamya’ya geçip orada Fırat’la birleşerek Şatt’ül-Arab’da Basra Könfezi’ne dökülen nehridir.Dicle’nin kökleri Tsopk bölgesinde bulunurlar.Tayk İlan’ın Koğ ilçesinin Kriakunk köyün çevresinden başlayarak Ermeni Dağülkesi’nden geçip Kura Nehri, Muğan ovasında Aras Nehri ile birleşir ve Hazar Denizi’ne dökülür.
      Yüksek Hayk’tan başlayarak Halis, Gaylget (Kurt Nehri) ve Çormayr dağlarından başlayarak Çoruh Nehirleri, Karadeniz’e dökülürler.

Van Gölü
     Dağülkesi, göller ve gölekler tarafından çok zengindir. Birçok göllerden en büyükleri Van, Kaputan (Ürmiye) ve Sevan Gölleri’dir. Van Gölü, Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü’nün yüzölçümü 3,713km2’dir. Suları tuzlu ve sodalıdır. Ancak ortalama olarak denizden yüksekliği 1646 metredir. Gölün ortalama derinliği 171 m, en derin yeri ise, 451metredir. Gölün doğu bölümünde dört ada vardır. Bunlar; Akhtamar, Çarpanak (Ktuts), Adır (Lim) ve Kuş (Arter) adalarıdır. Gölde bilinen tek bir tür balık inci kefalı (Chalchalburnus tarichi ) yaşamaktadır. Göl etrafı karadan 430 km’dir.

Ürmiye Gölü
     Ürmiye Gölü (Kaputan), Ermeni Dağülkesi güneyinde bulunan tuz gölü. Göl 5,200 km2’ yüzölçümüne sahip olup en derin yeri yaklaşık 16 metredir. Ürmiye Gölü uzun zamandır küçülmektedir. Yılda yaklaşık 0,6 m ile 1 m arasında buharlaşma olmaktadır. Gölüne döldüren çaylarıdan Salmast, Urmiya, Artsakh ve diğer çaylarıdır.
     Sevan Gölü (Gökçe Gölü) yaklaşık 1230km2’ yüzölçümüyle (yaklaşık 78km uzunluğu, 56 km genişliği) Dağülkesi’ndeki üçüncü gölüdür. 1900m. yüksekliğiyle dünyanın bu büyüklükteki en yüksek gölüdür. 28 civarında çay ve Hrazdan Nehri tarafından beslenir. Halen bir yarımada haline gelmiş tek bir ada vardır.

Sevan Gölü
Ermeni Dağülkesi doğal kaynaklar tarafından çok zengindir. Dağülkesi metal madenleriyle ilan ve antik dünyanın metalurji merkezlerinden biridir.  M.Ö. 4’üncü binyılda Ararat ovasında metal dökümcülük karmaşığının bulunduğu bahsetmeği yeterlidir. Dağülkesi’ndeki farklı bölgelerde bakır, demir, kurşun, arsenik maden ocağlarısı bulunmaktadır. Kıymetli metallardan gümüş ve altın varmaktadır. Krom, molibden ve diğer nadir gibi metaller varmaktadır. Dağülkesi, çeşitli yapı malzemeleri için zengin bir kaynaktır. Yanardöner tüf, mermer, bazalt, granit, ponza (gaylakhaz), perlit, kil, kireçtaşı, kömür ve diğer mineralları bakımından zengin maden ocağları bulunmaktadır.

Van Gölü
       Ermeni Dağülkesi’nin yaklaşık tüm taraflarında ortaya çıkan soğuk ve sıcak madensuyu kaynakları varmaktadır. Eski çağlardan beri Cermuk (Vayots Dzor), Yeğegik-Yeğegi (Karin ovası), Varşak kaynağı (Tsağkotn), Cermacur (Sıcak su) şifalı suları (Vaykunik ilçesi, Artsakh’ta) ve Bcni, Arzni, Dilican, Ararat, Gavar’ın  sıcak ve soğuk madensuyu kaynakları, dünyada bilindikleridir.
       Ermeni Dağülkesi ormanlar tarafından da zengindir. Külliyetli yaygın ağaç türleri vardır. Ermenistan, dünyadaki çeşitli meyveleri yetiştirmeyin en eski merkezlerinden biridir. 1100-1300m. yüksekliğin üzerinde üzüm, kayısı, şeftali ya da daha yüksek alanlarda elma, armut, erik ve çok diğer meyveler yetişmektedir. Ermeni Dağülkesi, dünyadaki buğdayın en eski vatanıdır.
       Ermeni Dağülkesi çeşitli hayvanlar tarafından çok zengindir. Eski zamanlardan hayvancılığın gelişmesi için elverişli koşullar nedeniyle, burası koyun, keçi, eşek, büyük boynuzlu hayvanlar ve birçok kuş türlerinin yetiştirmesiyle yaygındır. Ermenistan antik çağlardan atçılığın önemli bir merkezi olmuştur.
Yabani hayvanlardan kahverengi ayı, kurt, tilki, orman kedisi, yaban koyu, birçok kuş türü ve diğer yabani hayvanlar vardır.

Ermenistan'ın  M.S. 3-4'üncü yüzyıllardaki haritası
         Antik kaynaklarda Eski Ermenistan’daki idari-bölgesel birimlerinin hakkında değerli birçok bilgiler saklanmıştır. Büyük ve Küçük Hayklar (Ermenistanlar) isimleri M.Ö. 4’üncü yüzyıllarda tarihi alana girmiştir. Bağımsız bir devlet olarak Küçük Ermenistan, M.S. 1’inci yüzyıla kadar varoluşunu sürdürdü, fakat topraklarını yavaş-yavaş kaybetmekten sonra Roma imparatorluğundan bağımlı ilan olup M.S. 72 tarihinde Roma’nın olağan bir elayeti oldu.
      Ulusal Devlet olarak Büyük Ermenistan, M.S. 5’inci yüzyıla kadar varoluşunu sürdürdü ve ermeni ilçeleriyi birleştirici bir merkezi oldu.










Çevrin Yönetmeni; Vahram Argelcy
Kaynağı; G. Badalyan "Ermeni Dağülkesi" (ermenice)